Прва српска интернет презентација посвећена генетичкој генеалогији

Пре више од шест година, током 2009, на интернету се појавила прва српска презентација посвећена генетичкој генеалогији.

 

У питању је био сајт „Serbian DNA“ (Српска ДНК).

Srpska DNK - Sebian DNA

У оквиру ове интернет презентације, било је објављено више текстова, међу којима су били: „Марјановићи, породица мајке кнеза Милоша – генетичко – генеалошко истраживање“, „Породица војводе Живојина Мишића – генетичко – генеалошко истраживање“, као и други радови.

 

Ова интернет презентација је уједно представљала подршку настанку и публиковању прве српске монографије посвећене генетичкој генеалогији, чији су аутори били Александар Бачко и Драгиша Максимовић. У питању је била књига „Родови који славе Светог Тому – генетичка и етнографска истраживања“, која је била издата у оквиру „Зборника за српску етнографију и историју“, као 5. књига ове едиције, у Београду 2010. године. Наведена монографија је обима 282 стране (више података о њој на страници): https://porodicnoporeklo.wordpress.com/2015/11/23/%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d1%98%d0%b8-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b5-%d1%81%d0%b2-%d1%82%d0%be%d0%bc%d1%83-%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b0/

 

Творци и сарадници прве српске интернет презентације посвећене генетичкој генеалогији, „Serbian DNA“ (Српска ДНК), били су: г. Драгиша Максимовић (утемељивач и главни покровитељ), г. Милорад Ћустић (покровитељ), Александар Бачко (уредник и један од идејних твораца), г. Игор Мојсиловић (члан уредништва) и г. Драган Шево (технички уредник).

Интернет презентација „Породично порекло“ (porodicnoporeklo.wordpress.com  ) представља продужетак и својеврсну наследницу овог сајта.

 

АЛЕКСАНДАР БАЧКО

Београд, новембар 2015.

Прва српска интернет презентација посвећена генетичкој генеалогији

3 мишљења на „Прва српска интернет презентација посвећена генетичкој генеалогији

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s